BALLAVEU
D i s c o g r a f i a
FLORS I VIOLES
Ballaveu
Audiovisuals de Sarrià, 2016
El primer disc de Ballaveu conté un total de 18 temes, 17 dels quals ballables i en el que proposa un ball genuïnament català amb el repte de tenir la veu com a únic instrument melòdic, bastint un repertori de ball inèdit: Romanços com el Testament d’Amèlia, cançons de bressol com El noi de la mare o cançonetes infantils com La Pastoreta prenen, amb un subtil toc rítmic, un nou aire de dansa. Amb FLORS I VIOLES es redescobreix l’havanera, o americana, com a ball de parella a mig camí del bolero i la rumba. Les sardanes curtes a veus obtenen una puresa natural que els hi escau d’allò més. La guitarra fa acte de presència per lligar, talment com en la tradició popular actual, jotes i valsets. Els balls plans prenen força amb la contundència del pandero quadrat. El domini de la percussió tradicional dels músics empasta les veus creant una sonoritat compacta que combina la suavitat i exactitud de les harmonies vocals amb el so vigorós i enèrgic dels cops de pandero, pandereta i canya esquerdada.
La versatilitat de Ballaveu, amb un ambiciós treball de les veus i les percussions, fa de FLORS I VIOLES un disc àgil i dinàmic en el que la Patri i el Xavier posen de manifest el seu bagatge i coneixement.


BALL DE NIT
Ballaveu
Segell Microscopi, 2020
BALL DE NIT, el segon disc de Ballaveu, presenta un repertori basat en el cançoner popular i tradicional català però passat pel sedàs de la seva particular proposta de ball, amb el repte de tenir la veu com a únic instrument melòdic. L'ambiciós i original treball d'arranjament de veus i percussions, que li confereix una sonoritat orgànica i natural, fa que el disc sigui igualment apte tant per a ball com per a concert. A Ball de nit es redescobreix l'havanera com a ball de parella a mig camí del bolero i la rumba. El domini de la percussió tradicional dels músics empasta les veus creant una sonoritat compacta que combina la suavitat i exactitud de les harmonies vocals amb el so vigorós i enèrgic dels cops de pandero quadrat, canya esquerdada o pandereta.


EL PINYOL DE L'OLIVA
Ballaveu
Sota la Palmera, 2021
"Una tarda d’abril ens vam trobar amb en Xavi i la Patri de Ballaveu amb l’intenció entremaliada de crear una falsa cançó olesana del segle XVIII. Com que són bons coneixedors de la música tradicional catalana, no els va ser difícil trobar la forma musical adient. Mica en mica van anar brollant melodies, acords i idees per la lletra. Volíem parlar dels paisatges d’Olesa, de les seves vinyes d’oliveres i de la presència majestuosa de Montserrat. Va ser a les hores quan, de cop i volta, de manera inesperada, va sorgir l’idea pecaminosa del “pinyol de l’Oliva”. Cal dir pels forasters que Oliva és un nom de dona molt comú a Olesa i potser a enlloc més del món. Va ser un gir de guió inesperat i un fart de riure. A partir d’aquí tot va ser anar estirant del fil i la cançó va sortir sola. Esperem que us agradi". (Pep Lladó)
Producció: Pep Lladó
Discogràfica: Sota la Palmera
C o l · l a b o r a c i o n s

FOK
Kepa Junkera
Satélite K, 2017
Ballaveu hem tingut l'oportunitat de participar en el el doble CD FOK (Satélite K, 2017), guardonat Premi Enderrock 2018 com el millor disc de folk de l'any, on l'acordionista basc Kepa Junkera interpreta cançons, cants i tonades tradicionals amb la col·laboració de més de 200 músics de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i l'Alguer.
Al llarg de l'any 2018 els Ballaveu emprenem un nou viatge, amb molta il·lusió i responsabilitat, acompanyant a en Kepa a la gira de presentació de FOK, com a integrants, amb les nostres veus (i balls!) dels "Amics de Fok".
L'any 2018 hem encès la flama del FOK!

KIRINEOC
Kepa Junkera & Cobla Sant Jordi
DiscMedi, 2018
En el nou disc de l'amic Kepa Junkera amb la Cobla Sant Jordi els Ballaveu també hi hem tingut cabuda. Aquest treball, dedicat a algunes de les composicions més conegudes del músic basc però passades pel filtre musical dels instruments de cobla, els Ballaveu hi hem versionat (amb l'ajuda de Ferriol Macip en les traduccions del basc al català) i posat les nostres veus en els dos únics temes del disc que son cantats: "Mataculebra Surt del niu" i "NY Hirahira Pedra preciosa".

DACATRÀ!
Propostes escolars al voltant de cançons i danses tradicionals
UAB - UdG - El Foment, 2021
DaCaTrà! és un projecte coordinat per Albert Casals i Miquel Alsina i amb la producció musical dels enregistraments i edició de partitures a càrrec del músic Pere Romaní. La cançó i la dansa tradicionals formen part del nostre patrimoni. Al mateix temps, han estat sempre ‒i encara són‒ vehicles indispensables i de gran potència per a l’aprenentatge i la socialització en el nostre context cultural. La tradició, per definició, és canviant, i és per això que ja fa anys que des de diversos àmbits s’estigui reclamant una nova mirada al repertori i activitats tradicionals a l’escola.
De les 25 cançons treballades Ballaveu hi ha participat, en col·laboració amb Anaís Falcó (violí i veu), amb l'arranjament i gravació de 6 cançons.

E PUR SI BALLA
La Gravetat de Coulomb
Adep. Cat, 2021
La Gravetat de Coulomb (2021-2024), trio de música d'arrel ballable capitanejat per Pau Benítez (flabiol, tamborí i composicions) i acompanyat per Blai Casals (acordió diatònic) i Manu Sabaté (clarinet baix), ens van oferir feina participant en la cançó "Of (ferto) de feina".
Quan tres amics et brinden participar del seu disc no es pot dir que no!

An Nighean Sheunta / The Enchanted Girl
Katie Macfarlane
Viewbank Records, 2023
Katie Macfarlane, és una jove cantant tradicional escocesa que en el transcurs dels seus estudis a Barcelona va concidir amb en Xavier i la Patri en el Taller de Cançó del Centre Artesà Tradicionàrius. Allà va entrar en contacte amb la cançó tradicional i la polifonia catalana. Fruit d'aquest encontre neix la participació de Ballaveu en dos temes del seu disc de debut "An Nighean Sheunta / The Enchanted Girl": La nina encantada i La presó de Lleida.
Una veu i un disc màgic!